Снимка: Istock

Обичате ли чай? Ако това е сред любимите ви напитки, вероятно си имате и любими вкусове. В следващите редове споделяме с вас няколко чая, които не само имат прекрасни вкусове и аромати, но повишават имунитета.

Чай матча

Един невероятен чай, който е част от японската култура, но е придобил популярност по целия свят. Разликата между обикновения зелен чай и чай матча се крие в отглеждането и преработката на листата. За приготвянето на матча листата се смилат на прах. Този вид чай е известен с това, че е богат на антиоксиданти, наречени катехини, които са вид полифеноли. Някои видове катехини, присъстващи в чая са в пъти по-голяма концентрация, отколкото в някои други зелени чайове.

За катехините е известно, че помагат за намаляване на възпалението, борят се срещу свободните радикали, като по този начин се намалява рискът от развитие на хронични заболявания. Хубавото е, че чай матча се използва не само за направата на топла напитка. Може да се добавя към сладкиши, смутита, кафе напитки.

Бял чай

Това е друг чудесен чай за силен имунитет, с произход от Китай и Индия. Неговите листа се изсушават на слънце за кратък период след прибиране на реколтата, за да се сведе до минимум окисляването, тъй като окисляването може да повлияе на цвета и аромата на чаените листа. В сравнение със зеления чай и чая матча, белият чай има с около 15% по-малко кофеин.

Тъй като е минимално преработен, неговите антиоксидантни съединения са силно запазени. Според западни изследвания, високата концентрация на антиоксиданти в белия чай, играе голяма роля в това да предпази клетките от увреждане на свободните радикали.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

3

Мише,

преди 2 седмици

А нашенският мурсалски чай? Сигурно не е случайно това, че и кралица Елизабет Втора го пие.

2

Анонимен

преди 2 седмици

чай на баба ти мачата. само мача е пила тя и е живяла до 100 години. а вие минджи с по 30 аборта на 25 години на 45 ще сте в забравичка, яжте авокадота, пийте мача, комбуча, момбуча и шперма от некри пак ме можете избегате от мизерното си консуматорско битие. за това хвнаете черния рог на изобилието и си го наврете там дето слънцето вече всеки ден огрява.

1

Анонимен

преди 2 седмици

Най убавия аромат е след зрял фасул с кисело зеле...