Снимка: Istock
fallback

Тиквата е един от есенните дарове на природата. Нейните качества надскачат далеч прекрасния вкус и сладост, които притежава. Тиквата е изключително богата на витамини, минерали, антиоксиданти, бета-каротин, които оказват положително влияние върху здравето. Тя е бедна на калории, което позволява да се включва във всякакви режими на хранене. Можете да я похапвате без угризения.

Тиквата е благодатна, защото на практика може да се включи във всяко ястие, печиво, напитка, супа. Тя може да бъде заместител дори на брашното в различни рецепти.

Тиквата във всичките ѝ форми е препълнена с полезни вещества. Тя е добър източник на витамин А, С, цинк, магнезий, бета-каротин, антиоксиданти и то с високо съдържание на тези вещества. Изключително богата е на фибри, което оказва положително влияние върху храносмилателната и имунната системи.

Тиквата трябва да заеме по-централно място в менюто ви тази есен, ако досега не сте я включвали активно в храненето си, защото тя може да допринесе в контрола на холестерола. Високото съдържание на фибри има именно такова влияние. Фибрите и антиоксидантите в тиквата са ценни и за сърдечносъдовата система, защото могат да допринесат в намаляването на сърдечносъдовия риск.

Тиквата съдържа високи нива на калий, витамин С и фибри, които имат благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система. Тези елементи допринасят и за контрол на кръвното налягане.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 2 години

Нашата тuквa за 12 години, така и не узря. Надебеля, но си остана кухни и пpocта, нaглa u нaдмeнна!

5

Лош мат'рял

преди 2 години

Това са предизборни агитационни материали.

4

Анонимен

преди 2 години

Да сготвим една тиква на изборите и да нахраним народа.

fallback