Снимка: Istock

Ако обичате чесъна, имате много причини да го хапвате всеки ден. Ежедневната консумация на чесън има някои здравословни ползи, особено през есента и зимата, когато ни е нужен по-добър имунитет срещу вирусни и други инфекции. Според проучване, цитирано от healthline.com, консумацията на чесън всеки ден може да осигури редица ползи за здравето. Една от най-съществените сред тях е подобряването на имунитета.

Тези свои качества чесънът дължи на антиоксидантите в състава си, преди всичко на съединенията, съдържащи сяра.

Чесънът има благоприятни свойства и за сърдечносъдовата система. Той може да подпомогне и стабилизирането на кръвната захар. Полезен е и в контрола на холестерола. Ежедневната консумация стимулира и мозъчната дейност, подобрявайки състоянието на нервната система.

В допълнение чесънът е нискокалоричен, което го прави чудесен за всяка диета за отслабване. За сметка на малкото калории той съдържа богат набор от витамини и минерали. Сред тях са сяра, фосфор, калий, калций, магнезий, желязо, йод, хлор, витамините В, С, А, К. Богат източник е и на антиоксиданти.

Какви могат да са потенциалните странични ефекти от ежедневната консумация на чесън?

Чесънът е изключително здравословен и важен за функциите на редица органи и системи, но може да има потенциални странични ефекти, според Американския национален здравен институт.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase