Снимка: Istock
fallback

Очите са много чувствителен орган, който се влияе от всяка малка промяна. Ето защо, ако се налага да носите диоптрични очила е от изключително значение да изберете такива, които са предписани от лекар точно за вас. Много хора си купуват диоптрични очила от магазини, хранителни вериги или щандове, на които се продават очила с готов диоптър. Това никак не е добър избор за очите ви, дори е опасно.

Ако носите грешните очила, които не пасват напълно на конкретните нужди на вашите очи, това създава допълнително напрежение в очния нерв и всички останали функционални структури на окото. Напрежението в очите може да доведе до сърбеж, сухота, сълзене, напрягане, повишаване на диоптъра, главоболие, повишено вътреочно налягане, което вече е много сериозен проблем – предпоставка за възникване на прогресивна слепота в бъдеще.

При носене на неправилните очила зрението се замъглява. Възможно е да се появи главоболие, което да не може да се повлияе от болкоуспокояващи медикаменти.

За да се радвате на здрави очи и добро зрение е важно да следите симптомите. Ако се появи дискомфорт, дразнене, размазано зрение или някакво друго неразположение, свързано с очите ви, посетете лекар специалист. Следвайте точно неговите препоръки и изпълнете рецептата за очила, която ще ви даде. Не взимайте каквито и да е очила за четене, работа на компютър или гледане на телевизия, ако те не са предписани точно за вас.

Носенето на очила с диоптър или слънчеви очила, които не пасват идеално на очите ви, може да доведе до трайни и сериозни увреждания. Проблемът е още по-голям при децата, които се нуждаят от корекция на зрението, а не получават адекватна такава. Това може да доведе до сериозно увреждане на зрението във все още развиващите се детски очи, пише healthdigest.com.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 2 години

А пък да имаш дРиплома за образование е още по-ужасно.

4

Анонимен

преди 2 години

Училата овреждат зрението.Не ги носете

3

Анонимен

преди 2 години

До да Ви кажа.. - Ще се изненадаш ...

fallback