Снимка: архив, БГНЕС

В Испания всяка година се диагностицират над 3000 нови случая на ХИВ позитивни, а в световен мащаб - над 1 милион и половина. Годишно умират близо 690 000 души от свързани с вируса болести, а останалите имат шанс да оцелеят само ако живеят в развитите държави.

На фона на всичко това няколко испански болници не могат да намерят доброволци за участие в клинични изпитвания на ваксина срещу СПИН, предаде БНР.

40 години след първия официално регистриран случая на СПИН в Лос Анджелис ваксина срещу ХИВ вируса все още няма, но има световно проучване във финална фаза, което се очаква да даде резултати до няколко месеца.

Испания участва в него и за целта трябва да набере 250 доброволци , които ще са част от 3 800 тествани граждани на осем държави. Търсят се хомосексуални мъже на възраст между 18 и 60 години, за да се включат в проучването, което се провежда в различни болници в Мадрид, Барселона, Кордоба и Валенсия.

"Проблемът е, че всички, които се явяват, смятат, че ще бъдат заразени с ХИВ вируса и е трудно да ги убедим, че това няма да се случи", казва Висенте Естрада от болница Сан Карлос в Мадрид.

"Мозайка" е името на проучването, което може да завърши с одобрението на първата в света ваксина срещу СПИН. Тя се разработва от Janssen на Johnson & Johnson и се състои от четири дози, разпределени за 12 месеца.

В момента над 37 милиона са заразените по света, а над 33 милиона души вече са починали. В Испания по данни на Министерството на здравеопазването между 140 000 и 170 000 души живеят с вируса, от които почти всеки пети е недиагностициран.
 

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 3 месеца

А срещу Ковид защо не търсеха? Директно инжектираха овцете.

21

Анонимен

преди 3 месеца

Айде, следва задължителна ваксинация срещу Спин. Гответе се.

20

АнонимеН

преди 3 месеца

ТОВА Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ! АКО ВАКСИНАТА РАБОТИ ЩЕ ПОМОГНЕ И НА ЗАРАЗЕНИТЕ ВЕЧЕ НА КОИТО МОГАТ ДА Я ТЕСТВАТ! ВАКСИНАТА ИМ Е ПЪЛНА ИЗМИШЛЬОТИНА!