Снимка: istock

Когато говорим за полезни храни, знаем че има такива, които се отличават от останалите и биват наричани суперхрани. Хлорела е точно такава. Това са сладководни водорасли с наситен зелен цвят. Според западни проучвания има над 30 вида от тях, но два вида – Chlorella vulgaris и Chlorella pyrenoidosa, са най-често използвани в изследванията. Хлорела може да се намери под формата на прах и да се добавя към сокове, вода или под формата на хранителни добавки. Важно е преди прием да се допитаме до специалист за това дали е подходяща за нас. Хлорела има редица ползи за здравето, сред които – помага при анемия, прави косата и кожата по-красиви, осигурява ни енергия. Богата е на желязо, витамин С, фибри, протеини, омега-3. Вижте за какво още е полезна.

Спомага за детокса на организма

Доказано е, че хлорела увеличава процеса на елиминиране на токсините от тялото. Според японско проучване, зелените водорасли могат да спомогнат за подобряване състоянието на пациенти с отравяне от кадмий и живак.

За силен имунитет

Още едно предимство на хлорела за здравето е, че спомага за повишаване на броя на имунните клетки до увеличаване на производството на мощни имунни биохимикали като интерферон, споделят американски учени от Medical College of Virginia.

За добра мозъчна и сърдечна дейност

Човешкият мозък се нуждае от витамин B12, за да функционира правилно. Хлорела е изключително богат растителен източник на този витамин. Но той е от ключово значение и за здравето на сърцето, спомагайки за поддържането на здрави артерии, както и е свързан и със здравословни нива на холестерола и кръвното налягане.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase