Снимка: istock
fallback

Знаете ли, че според редица световни проучвания, излишните мастни натрупвания в областта на корема увеличават риска от артрит, както и влошаване на неговите симптоми, но се повишава и рискът от рак на дебелото черво и панкреаса. Независимо дали трупате тегло предимно на корема, голямата обиколка на талията е показател, че тази висцерална мазнина не е само под кожата (подкожна мазнина), но че е дълбоко в тялото ви.

Висцералните мазнини не са от типа мазнини, които можете да хванете с пръстите си. Те се намират под коремната стена, обвивайки жизненоважни органи и предизвикващи редица възпаления в тялото. Ето защо е важно да се отървем от голямото коремче. Какво се променя, когато тези мазнини се топят, благодарение на здравословен режим на хранене и редовна физическа активност?

По-добър контрол върху кръвната захар

Излишните мазнини в областта на талията допринасят за увеличаване на инсулиновата резистентност. Когато губим тази висцерална мазнина, инсулиновата резистентност намалява, което позволява да поддържаме по-здравословни нива на глюкозата в кръвта, но и на хормона инсулин. Според западни проучвания, елиминирането само на 5% от излишните телесни мазнини е достатъчно, за да получим подобряване на стойностите.

Намалява се рискът от диабет

Поддържането на здравословни граници на кръвната захар също намалява риска от развитието на диабет, което е доказано в изследвания, че е свързано с коремните мазнини. Тази редукция подобрява и функцията на бета клетките, които са клетките намиращи се в панкреаса, синтезиращи инсулин, споделя д-р Али Уебстър, доктор по медицина, асоцииран директор на Nutrition Communications at the International Food Information Council Foundation.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

до колегата

преди 2 години

Абе всички , знаете всичко , а магазините пълни с имитиращи продукти , с газирани , подслядени и всякакви други, за които знаем че са вредни , но явно се консумират в доволни количества, за да не спират производството им.

2

Анонимен

преди 2 години

С такива статии чувстам че от ден на ден ставам все по мъдър молбата ми е да пишите в тоя сорт и други неща не искам цял живот да си остана необразованият ***

1

Анонимен

преди 2 години

благодаря за статията ние досега това не го знаехме а може ли да ни кажете понеже гледам че сте ерудити по всички въпроси Кой е открил топлата вода .За широката публика и това е много важно

fallback