Снимка: istock

Селенът е важен минерал за щитовидната жлеза. Той се набавя чрез храната. Този минерал е нужен на организма, за да може да се извършват и да протичат нормално някои съществени функции в него, като производството и транспортът на щитовидни хормони, производството на клетки на ДНК, механизми на потискане на възпаленията в организма, функции на имунната система и много други.

Дефицитът на селен може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Но и прекаляването с този минерал има не по-малко опасни странични ефекти, като неврологични смущения, косопад, мускулна чувствителност и болезненост, в редки случаи дори смърт.
Бразилските орехи са известни като най-богатият източник на селен сред храните. Ето защо с тях не трябва да се прекалява. Само 2-3 бразилски ореха доставят цялото нужно количество селен на организма за денонощие.

Кои са храните с най-богато съдържание на селен, полезни за функцията на щитовидната жлеза?

Бразилски орех

Бразилският орех е най-добрият източник на селен в природата. В 2-3 ядки бразилски орех в зависимост от големината им се съдържа цялото нужно количество селен за денонощие. Бразилският орех е и много богат източник на магнезий, фибри и цинк, които са важни за функциите на имунната, нервната и сърдечносъдовата системи.

Слънчогледови семена

Често подценяваните слънчогледови семки всъщност са много полезни. Те са източник на селен, фибри, мазнини, протеини, които придават и чудесен вкус на ястия, салати, печива.

Гъби шийтаке

Гъбите шийтаке са богат източник на селен. В около 100 грама от тези гъби се съдържат приблизително 65% от необходимите количества от този минерал. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase