Снимка: Pixabay

Студеният душ може да доведе до инфаркт, предупрежава  кардиологът, терапевт, доцент в Катедрата по болнична терапия към Руския национален изследователски медицински университет Мария Беневская, цитирана от БГНЕС.

„Редовното вземане на контрастен душ тренира сърдечно-съдовата система, но когато са изложени на студена вода, хората със сърдечно-съдови заболявания могат да получат остър спазъм, който освен всичко друго може да доведе до инфаркт или инсулт“, уточнява тя.

"При редовно използване на контрастен душ, с течение на времето се получава тренировка на сърдечно-съдовата система: под въздействието на студена вода повърхностните съдове се стесняват, за да предпазят тялото от топлинни загуби. В жегата, напротив, съдовете близо до повърхността на тялото се разширяват, като по този начин се избягва прегряване. Що се отнася до хората със заболявания на сърдечно-съдовата система, остър спазъм на кръвоносните съдове, когато са изложени на студена вода, реално може да доведе до инфаркт или инсулт", допълва Беневская. 

Още по темата
Тя е категорична, че тялото трябва да се приучва към контрастния душ постепенно, започвайки с леки температурни промени и кратки интервали, а в жегата се препоръчва да се взема хладен, но не леден душ, дори от здрави хора.

„Вземайте често хладен душ или вана, налагайте лед или студена кърпа на тила и врата", препоръчва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase