Снимка: istock

Желязото е основен минерал, от който човешкият организъм се нуждае. Той се съдържа в редица храни, като червено месо, спанак, риба, морски дарове и други. Познати са два вида желязо. Хемово, което е част от хемоглобина и миоглобина и може да си набавим чрез консумацията на животински храни. Нехемово желязо, което не е част от миоглобина и хемоглобина. Него си набавяме, консумирайки растителни и животински храни. Оказва се, че приемът на определени храни може да доведе до по-доброто му абсорбиране или обратното. Вижте кои.

Храни, богати на витамин А и бета-каротин

Витамин А е един от най-важните витамини за очното здраве, растежа на костите, за красотата на кожата, имунната система. Витамин А се съдържа в добри количества в червеното месо, спанака, тиквата, грах, сушени кайсии, праскови, яйца, риба, млечни продукти и други. Бета-каротинът (провитамин А) е червено-оранжев пигмент, намиращ се в плодовете и зеленчуците, обагрени в тези цветове. Когато попадне в организма ни, той се превръща във витамин А. Според някои западни проучвания, витамин А повишава усвояването на желязото от консумираните храни.

Не бива да пропускаме важния витамин С

Доказано е, че витамин С, който е и мощен антиоксидант, подобрява усвояването на желязото. Храните с високо съдържание на витамин С включват цитрусови плодове, тъмнозелени листни зеленчуци, чушки, ябълки, пъпеши, киви и всички други свежи плодове и зеленчуци.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase