Снимка: istock

Когато плувате в басейн е изкушаващо да погледнете към дъното. Дори да се стараете да не отваряте очите си, понякога е трудно да не допуснете водата да не навлезе в очите. Ако плувате в море или океан изкушението да погледнете морското дъно е още по-голямо, защото под повърхността се крие един друг свят, красив и необятен, нямащ нищо общо с този на сушата.

Гледането под водата обаче има своите рискове за здравето.

Ако гледате под вода в басейн е много възможно да изпитате едни от най-честите признаци на дискомфорт, като парене, зачервяване, мъждене на очите. Тези неприятни симптоми се дължат на хлора в басейните. В зависимост от нивото на pH във водата се проявяват неприятни симптоми с различен интензитет.

Хлорът не е единствената причина да не отваряте очи под водата. Дозировката на хлор в басейните невинаги е достатъчно висока, за да убие всички потенциално опасни бактерии. Ако хлорът е в твърде висока концентрация, това може да окаже силно вредно влияние върху кожата и организма на човек, затова концентрациите не са в максимална степен. Ето защо водата в басейните е развъдник на множество бактерии.

Микроорганизмите навлизат много лесно през лигавицата на очите, когато се гледа под вода. Отварянето на очите под водата дава директен невъзпрепятстван достъп на бактериите до очите ви, откъдето могат да навлязат навътре в тялото и да причинят очни и други инфекции.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар