Снимка: istock
fallback

Артишокът е един особен зеленчук със специфичен вкус. Широко използван е в средиземноморската кухня, а както знаем, тя е една от най-здравословните в света. Здравословен е и самият артишок. Ето защо е добре да го включваме често в хранителния си режим, за да се възползваме от неговите хранителни качества.

Артишокът е много богат на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали, които могат да окажат положително влияние върху здравето. Кои са основните здравословни ползи от артишока?

Богат източник на фибри

За да имате здрава храносмилателна, сърдечносъдова и имунна система, трябва да консумирате повече фибри. В допълнение те ще ви помогнат да се справяте с излишното тегло и да контролирате мазнините в тялото си. Консумацията на артишок е прекрасен начин да си набавяте повече фибри, защото е много богат на тези ценни вещества. Те подхранват чревните бактерии и дават енергия. Имат противовъзпалителни свойства, помагат на имунитета и дори подобряват настроението.

Богат на антиоксиданти

Артишокът е много богат източник на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства, борят се със свободните радикали в тялото и намаляват риска от развитие на рак. Антиоксидантите са важни в борбата с възпаленията, стареенето на организма и кожата, също така могат да допринесат за по-лесното възстановяване на организма от инфекции и травми заради подпомагането на клетъчната регенерация.

 Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Щерю

преди 3 години

За арт-шок...

fallback