Снимка: Istock

Витамин С е един от най-важните и ценни витамини, нужни на организма за изпълнението на редица важни функции. Сещаме се за него, когато сме болни и се опитваме да подпомогнем имунната си система. Той обаче е необходим и през останалото време, а в много случаи неглижираме или не познаваме симптомите, че тялото ни изпитва недостиг на витамин С.

Кои са признаците, че не ви достига витамин С?

Повехнала, увредена кожа

Витамин С е важен фактор за синтеза на колаген, необходим на кожата за нейната еластичност и млад вид. Ако кожата ви е повехнала, суха, увредена, това може да е признак на дефицит на витамин С. Здравата кожа се нуждае от грижи както отвън, така и отвътре. Хапвайте повече плодове и зеленчуци, богати на витамин С.

Лющещи се, разслоени нокти

Витамин С е важен и за ноктите. Ако наблюдавате промени в тях, една от възможните причини е недостиг на витамин С. Едно от състоянията, които се свързват с дефицит на витамин С, е отделянето на нокътя от плочката. Наблюдава се при тежки дефицити на витамина.

Космите ви растат пречупени

Ако забележите, че космите по краката и ръцете ви растат с огъната или пречупена форма, това може да е признак на дефицит на витамин С. Случва се, защото космите се нуждаят от важния витамин, за да растат правилно. Косменият фоликул страда от недостиг на кератин – протеин, нужен за синтеза на здрави косми.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase