Снимка: Istock
fallback

Захарта е един от най-вредните компоненти в съвременните храни. Тя е причинител на редица здравословни проблеми – от напълняване, до диабет, метаболитни смущения, хронични възпаления в тялото, водещи до редица здравословни рискове, окислителни процеси в клетките и тъканите, повишаващи риска от множество заболявания в дългосрочен план.

Понякога не си даваме сметка колко много излишна захар поглъщаме с храната. Когато започнем да прекрачваме границата, тялото ни започва да изпраща сигнали. Важно е да им обърнем внимание навреме, за да можем навреме да преустановим прекомерния прием на захари.

Какви промени настъпват в тялото, когато прекалявате със захарта?

Напълняване

Излишъкът от захари причинява напълняване и това е един от най-явните знаци, на които трябва да обърнете внимание. Глюкозата се превръща в гликоген, който се складира в мускулите и черния дроб. Колкото по-голямо е количеството на глюкозата в кръвта, толкова по-големи депа от гликоген се съхраняват. Остатъците от неизразходвания гликоген се превръщат в мазнини и триглицериди, които предизвикват напълняване, а и не само.

С течение на времето тези мазнини започват да се натрупват не само под кожата, но и около важни органи, като сърце, черен дроб, панкреас, което предполага редица здравословни проблеми.

Липса на енергия

Когато консумирате много захари, приливът на енергия е налице веднага след като сте похапнали нещо сладко. Скоро след това обаче настъпва рязка умора, което се дължи на недостатъчния прием на качествени хранителни вещества, като протеини, мазнини, полезни въглехидрати.

Рязкото повишаване на захарта в кръвта след консумация на сладки храни и десерти крие много рискове, защото предизвиква големи амплитуди в стойностите на кръвната захар и инсулина. Това крие риск от отключване на инсулинова резистентност и диабет с всички последващи усложнения от тези състояния.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 3 години

Страдате от синдрома на БКП подсладители!

6

Анонимен

преди 3 години

До *** Васил яжте хамбургер без кюфте на 9 et

5

св.пържолъ

преди 3 години

ракъ,биръ,винъ,конък,водкъ,ромъ,сакъ,пелинът.Там е спасението там

fallback