Снимка: Istock
fallback

Знаем, че семената са една от най-полезните добавки към нашето ежедневно хранене. Лененото семе все по-често намира място в нашите вкусни и здравословни рецепти. То е чудесен източник на фибри, които благоприятстват здравето на храносмилателната система и също могат да помогнат за понижаване на холестерола.

Лененото семе има малко калории, което го прави подходящо за диета. Редовната му консумация ни осигурява алфа-линоленова киселина, за която учени смятат, че намалява риска от някои възпалителни заболявания като диабет, артрит и сърдечни заболявания. Малките семенца са и отличен източник на омега-3 мастни киселини, магнезий, манган, селен, антиоксиданти и други.

Как можем да го направим част от своето ежедневно меню (без да прекаляваме с консумацията му)?

Чудесно е към овесена каша, гранола. Добавете любимите ви свежи плодове, малко канела, ако обичате, мед по желание, няколко сурови ореха и поръсете с мляно ленено семе. Важно е семената да бъдат смлени, за да се усвоят хранителните вещества от тях.

Чудесна добавка към домашния хляб. Ако обичате да си приготвяте хляб у дома, пробвайте да намалите количеството брашно и да добавите ядки, смляно ленено семе. Тук може да видите една лесна рецепта за диетичен хляб с ленено семе и лук. Може да добавите ленено семе и при приготвяне на кексове, бисквити.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Хранилка

преди 3 години

Семената са най-подходящата добавка към менюто на ***, канарчета, папагалчета, кокошки и патки.Как правилно да се консумира, кълве се.

1

MITOKO

преди 3 години

Идеи как да консумирате bira i vino

fallback