Снимка: БГНЕС
700 хил. души умират всяка година от неправомерно и прекомерно употребяване на антибиотици. Това обяви председателят на Световната здраван организация в България Скендер Сила, цитиран от БТА. 
 
В дискусията участие взеха още главният държавен инспектор Ангел Кунчев и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. 
 
Експертите призовават хората да не купуват антибиотици или други лекарства от нерегламентирани сайтове, или от хора в социалните мрежи. Причината е, че при тези лекарства липсва информация за истиността на медикамента, както и за начина на съхранение. 
 
"Основен проблем в болниците е лечението с най-евтините антибиотици. Антибиотиците да се пият само по лекарско предписание, да се ползма точното количество и да се спазва срок на лечение, посочени от лекаря", обясни Кунчев и изтъкна, че тови би довело до появата на резистентност сред пациентите.
Още по темата
 
"Не отричаме употребата им, те имат своето място, но не може да се лекува само с тях", каза още той. От думите му стана ясно, че те се ползват от болниците поради икономически причини.
 
Според данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията ежегодно възникват над 4 млн. случая на инфекции в здравните заведения, които се дължат на антимитробна резистентност. 
 
СЗО през миналата година е идентифицира 32 антибиотика в процес на клинично разработване, които с анасочени срещу патогени. Само 6 от тях обаче са класифицирани като иновативни, обясни ощие Сила.

Коментари Напиши коментар

8

dd

преди 10 месеца

Пълен та'ак сте пичове.от 34 години не съм пил антибиотици.Преди това, заради майка си мед. лице, съм ял в задника поне 20 кила пеницилин и гентамицин без никва полза.Короната я изкарах за 4ри дена с болки в гърдите и лека температура и още 7-8 дена с дискомфорт.Пил съм само магически отвари(хахаха), които ги продават в аптеката.Но нищо препоръчано от доктдорите, камо ли личните.ай наздраве, на всички!

7

Анонимен

преди 10 месеца

ГУлеми сте.... фашкии

6

Бре !

преди 10 месеца

че те са повече от фалшивите жертви на фалшивта КОВИД-19 пандемия !