Снимка: БГНЕС
fallback

Никога едно лечение на запушен нос не се изчерпва само с капки за нос. Това каза пред БГНЕС д-р Галя Георгиева – специалист уши, нос, гърло.

Капките за нос помагат, те са медикамент и след като са създадени като лекарство, явно има нужда от тях. Но са токова много, че пациентите решават, че могат да ги ползват без преди това да се посъветват с лекар.

"В много от случаите хората си самонавреждат, употребявайки неподходящи медикаменти. Лошото е, че се наблюдава тенденция, при която пациентите като виждат, че нещо веднъж им е помогнало, смятат, че всеки път ще е така. Те свикват да го ползват, без да се посъветват с лекар при всеки конкретен случай и всяко ново заболяване. Не всеки път едно лекарство, което веднъж е било подходящо и успешно, при следващ път и друго заболяване ще свърши същата работа. Пациентът разчита, че нещата уж са същите, ще има същия ефект и продължават да употребяват дадено лекарство многократно. Така, за съжаление, се получава ефектът, при който се изчерпва резултатът от лекарството и по-скоро се наблюдава увреждащото му действие. Знаем, че всички лекарства са такива в определената доза, срок на действие и начин на употреба ", обясни д-р Георгиева.

Тя обясни, че като казваме "капки за нос" обикновено се има предвид най-голямата и най-разпространена група медикаменти – т.нар. деконгестанти или отпушващи капки за нос, които са много голям брой търговски марки на пазара, но всички са производни от няколко основни молекули.

"Тъй като са с бърз ефект и са лесно достъпни, тоест отпускат се без рецепта от аптеките, с тях обикновено се злоупотребява", каза още д-р Георгиева и обясни, че с капките за нос лесно се стига до момент на привикване и на увреждащо действие, основно се вреди на механизмите на самовъзстановяване и на нормалната физиология на носната лигавица.

"Дихателната лигавица под микроскоп представлява фини реснички, които се движат в една посока и постоянно се отделя секрет, който овлажнява лигавицата. Ако дълго време се употребяват и неправилно, буквално се злоупотребява с отпушващите капки, се блокира този физиологичен механизъм на нормалното, постоянно движение на ресничките и постоянното образуване на секрет. Така лигавицата се засушава, а след дълга употреба дори самата лигавица задебелява и след това не може да бъде възстановена", заяви лекарят.

Д-р Георгиева обясни, че всяка една хрема, всяко запушване на носа обикновено е израз на възпалителна реакция в организма, на някаква настинка или вирусна инфекция – леко или по-тежко протичаща, в част от случаите на алергична проява. "Никога едно лечение на запушен нос не се изчерпва само с капки за нос, то има и съпътстващи медикаменти задължително. Добрият ефект на отпушването и трайното излекуване се постига от синхронността на действие на капките за нос – локално, плюс другите медикаменти, които лекарят е преценил. Затова обикновено лекарят назначава определен курс на лечение, редно е след това да се провери от лекарят какво е състоянието. Ако носът не е достатъчно отпушен се сменя терапията – тя обикновено е на два или на три етапа с различни медикаменти, за да можем да постигнем траен ефект и да избегнем увреждащото действие на един медикамент", каза тя.

Д-р Галя Георгиева дава и няколко полезни съвета как да преборим хремата – с общо укрепващи и общо отпушващи действия като общо загряване, аспирин – за който може да пие, парацетамол, оставане вкъщи и приемане на топли напитки. Така в първите дни на много лека хрема, д-р Георгиева съветва да си помогнем и с "домашна физиотерапия".

Лесно решение, което много бързо парира хремата при домашната физиотерапия е да се поставят стъпалата в гореща вода. "Не да ги киснем като за педикюр, а просто в малко количество вода, която да е доста топла, без да е гореща, може човек да си докосне стъпалото. Има много рефлексогенни точки върху него, които директно влияят върху носа и едно такова загряване и режим в рамките на 24 часа могат да пресека хрема", заяви тя.

Лекарят обърна внимание и на профилактиката с употреба на физиологичен разтвор, който е познат като солена вода. "Винаги съм казвала, че както си мием ръцете, както си мием зъбите, така съветвам моите пациенти да се научат да си промиват и носа. Това е лигавица, с много сложна, с филатрационна функция, в секрета се задържат нормално микрочастици, бактерии, други механични частици и за да улесним самоучистващата функция е хубаво да си промиваме носа. Когато отивате до санитарно помещение и си измивате ръцете, след като го направите, може с шепа леко да смръкнете и да издухате носа", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 3 години

Антибиотик и баене също става, още обаче не съм разбрал кое е по ефективно.

14

Анонимен

преди 3 години

Айде сега и капките само срещу рецепта. Ще се гръмна. Какво ви става бе хора? Сериозно ли искате да имате постоянно по 100 пациента пред вратата, за да ви искат рецепти за капки за нос? Пълен абсурд. Да, хората ползват каквото им е помогнало, ако виждат, че им помага. Вие какво точно ще направите в повече? Като отида при личната лекарка, ме пита какво ми е, и много рядко ми назначава снимка или специалист. В общия случай просто ми дава едни и същи неща. Ми това и сама мога да си направя.

13

До Докторката

преди 3 години

Госпожо, аз не съм лекар, но като Ви виждам на снимката мога да Ви кажа, че имате наднормено тегло. Необходимо е да остлабнете, моля погрижете се за собственото си здраве.

fallback