Снимка: Istock
fallback

Усещане за тежест и болка в краката, желание да ги допрем до нещо хладно, да ги раздвижим... Всичко това подсказва за синдрома на неспокойните крака, известен също като болест на Willis-Ekbom. Причините за появата са различни – бременност, наднормено тегло, задържане на излишни течности, някои заболявания, дефицит на хранителни елементи, прием на някои медикаменти и други. Храненето е от съществено значение, за да се намали честотата на проявление на синдрома. Какво трябва да знаете за него?

Добавете към менюто си храни, които са богати на желязо

Според „National Heart, Lung, and Blood InstituteTrusted Source“, някои състояния като бъбречна недостатъчност, периферна невропатия, диабет, болестта на Паркинсон, могат да повлияят на нивата на желязо в организма, а неговият дефицит се свързва със синдрома на неспокойните крака.

Ето защо добавете към менюто си повече храни, богати на минерала, като червено месо, свински черен дроб, спанак и други тъмни листни зеленчуци, сушени плодове, морски дарове и други. Също така не забравяйте за пресните плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат витамин С, който е важен за усвояването на желязото.

Осигурете си фолиева киселина и магнезий

Други важни хранителни вещества, които ще ви помогнат да намалите неразположенията свързани със синдрома на неспокойните крака са фолиева киселина и магнезий. Те са от решаващо значение за правилното свиване на мускулите и проводимостта на нервните импулси. Тук може да видите кои храни съдържат високи количества фолиева киселина, а тук – кои са богати на магнезий.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

успокоител

преди 3 години

Неспокойни крака идва от малко по нагоре.

3

Анонимен

преди 3 години

Тооо сърбела е много лош.

2

Анонимен

преди 3 години

До ветеринарЩото не ти се е случвало да не можеш да заспиш по два часа заради това. Многознайко...

fallback