Снимка: pixabay

Доматите са от онези храни, които всеки приема за даденост. Те са вкусни, сочни, свикнали сме да са достъпни в магазините и да присъстват на трапезата ни. Забравяме обаче, че доматите са истински полезен зеленчук, който е богат на невероятни хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти. Доматите са добри приятели и в диетите за отслабване. Хидратират тялото, правят кожата сияйна отвън и отвътре и са фантастична незаменима съставка в почти всяко ястие в кухните по целия свят.

Кои са основните ползи за здравето от доматите, заради които трябва да ги консумираме по-често, особено в сезона им?

Доматите са още по-полезни, когато са сготвени

Противно на традиционното схващане, че термичната обработка разрушава полезните съставки в храната, доматите са изключение. Ликопенът в тях, антиоксидант, важен за редица функции в тялото, засилва своето действие и концентрация, когато доматите са сготвени. Печените домати освобождават още повече наситен ликопен от пресните, което прави доматите задължителна съставка от вашите ястия.

Доматите подобряват сърдечносъдовото здраве

Отново благодарение на ликопена, естествен антиоксидант в доматите и много други плодове и зеленчуци, състоянието на сърцето и кръвоносните съдове се подобрява. Изследванията показват, че ликопенът влияе върху работата на сърцето, контролира кръвното налягане, предотвратява атеросклероза, понижава нивата на лошия холестерол и триглицеридите. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase