Снимка: Istock
fallback

Обичате да хапвате боб, грах, леща, броколи, защото имат малко калории, а и фибри, които са полезни за храносмилането. Но понякога се случва след консумацията им, коремът ни да се подуе и дълги часове да имаме газове.

Газовете в корема подсказват, че нещо не е наред. Стомахът и тънките черва не могат да абсорбират част от въглехидратите – захари, нишестета и фибри, от храните, които ядем. Броколите например, са с високо съдържание на захари, наречени рафиноза, които са неусвояеми и причиняват газове.

За какво друго са показател газовете?

Избягвайте млечните продукти

Ако след чаша прясно мляко, капучино, шейк, салата със сирене, купичка кисело мляко, коремът ви се подува и имате газове, то това е признак, че трябва да избягвате консумацията на млечни продукти. Когато ги консумираме, червата ни синтезират ензим, наречен лактаза, който е отговорен за разграждането на лактозата – захар, намираща се в млякото, в по-прости форми, които тялото може да абсорбира. Ниските нива на лактаза означават, че лактозата попада в дебелото черво неразградена и тогава започват нашите неразположения.

Още нещо, за което подсказват газовете ви е, че се храните твърде бързо. Бързото хранене, пиене, е причина да поглъщаме повече въздух. Въпреки че това ни кара да се оригваме, има въздух, който не може да бъде изведен и това създава дискомфорт в храносмилателния тракт под формата на газове.

По-малко сладкиши, хляб, тестени изделия

Ечемик, ръж, овес, пшеница, съдържат ензима глутен, който е противопоказен за хората с целиакия, тъй като може да причини разпад в лигавицата на червата, като повлияе на способността ѝ да абсорбира хранителни вещества, както и други проблеми.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

всеки го прави!

преди 3 години

Но на комуто му се чуе - на нега му се смеят!!!

20

Анонимен

преди 3 години

Михаелаке, до пръднята ли опря *** сестро?

19

То е ясно -

преди 3 години

Че сме яли боб !

fallback