Снимка: Istock

Лютият червен пипер е подправка, която се използва в много кухни по света. Той има не само невероятен вкус, но и множество ползи за здравето и организма. Лютият червен пипер би могъл да подпомогне справянето с различни заболявания и състояния благодарение на полезните си активни вещества. Той е много богат на антиоксиданта витамин С. Съдържа и завидни количества калий и манган. Активното вещество на лютия пипер – капсаицин, има мощни противоракови свойства. Той е полезен и в борбата с механизмите, отключващи хронични заболявания и възпаления в тялото.

Кои са основните ползи за здравето от консумацията на лют червен пипер?

Прочиства запушен нос

Лютият червен пипер е естествено природно средство при кашлица, настинка, запушен нос. Благодарение на изобилието от витамин С, каротин и антиоксиданти, пиперът отпушва хремата, облекчава дишането и намалява възпалението в гърлото при вирусни инфекции.

Подпомага храносмилането

Лютият червен пипер в големи количества може да дразни стомаха и червата, и да предизвика болезненост и дискомфорт. Затова с него трябва да се внимава. Но в малки количества има обратния ефект – подпомага храносмилането и провокира секрецията на ензими, необходими за разграждането и усвояването на храната.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase