Снимка: Istock

Флавоноидите или биофлавоноидите са група вещества, които се срещат в зеленчуците. В зеленчуците оцветени в различни цветове се срещат и различни флавоноиди. Ето защо е от голямо значение да се храним възможно най-разнообразно, за да си набавяме всички видове биофлавоноиди.

Тези вещества по същество са антиоксиданти, които имат редица ползи за здравето. Какви?

Всеки ден телата ни се сблъскват с всякакви вредни фактори, които оказват негативен ефект върху здравето ни. Свободните радикали се образуват в организма вследствие на оксидативния стрес, отделен при процесите на обработка на хранителните вещества за отделяне на енергия. Тези свободни радикали навлизат в тялото и при пушене, замърсяване на околната среда, различни заболявания.

Тези свободни радикали предизвикват възпаления, увреждания в клетките, преждевременно стареене на целия организъм, рак.

Кои са основните ползи от редовната консумация на голямо разнообразие от флавоноиди?

Противовъзпалителни свойства

Изследване, публикувано в списание „Food And Function“ показва, че флавоноидите имат много силни противовъзпалителни свойства. Те потискат възпаленията при хронични проблеми, свързани с повишен риск от рак, неврологични заболявания, метаболитни заболявания, сърдечносъдови заболявания.

Изследването открива още, че флавоноидите имат способността не само да намаляват общото възпаление, но и да въздействат върху активацията на възпалителни клетки. Те също така помагат за регулирането на клетъчната функция и стимулират антиоксидантната активност на организма.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase