Снимка: Istock

Въпреки че много хора в цял свят вече спазват ограниченията за излизане и самокарантиниране, коронавирусната инфекция все още не спира да се разпространява. Темповете, с които пандемията се разраства и взима жертви е тревожна. Въпреки спазването на съветите за носене на предпазна маска и миене на ръцете, това често не може да окаже 100-процентова защита от зараза. Защо?

Шансовете да се заразите с COVID-19 са налице въпреки спазването на препоръките на здравните власти. Това е така, защото има и много косвени начини да се докоснете до заразата и тя да предизвика инфекция в организма ви. Ето някои от тях.

Използвате обществена тоалетна

Ако се налага да излезете навън да купите храна или лекарства, или няма как да останете вкъщи, защото все още работите, и се наложи да използвате обществена тоалетна по разбираема причина, рискът да се заразите с коронавирус нараства. В местата за обществено ползване, каквито са тоалетните, повърхностите не се почистват след всеки ползвател. Това автоматично ги прави опасни.

Ползвате асансьор

Замислете се колко често персоналът, обслужващ дадена сграда или жилищен блок почиства и дезинфекцира бутоните и дръжките в асансьорите. Отговорът е очевиден и той е достатъчно основание да спрете да ползвате тези удобства във време на пандемия. Повърхностите им се докосват от много хора всеки ден и не знаете кой от тях е носител на инфекцията.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase