Снимка: Pixabay

През последните няколко години мъжете все по-често са във фитнесите, спортуват, правят разходки в планината. Българинът обръща все по-голямо внимание какво слага на масата, поеманите калории са важни, набляга се на здравословната храна. И възрастта няма значение - правят го и 20-годишните, правят го и 50 и над 50-годишните.

Грижата за собственото здраве вече е една от най-важните, но освен всичко гореизброено трябва да се мисли със същата сериозност и за профилактичните прегледи при лекарите. Те дават най-ясна картина какво е здравословното ни състояние.

Мъжете след 45 години обаче трябва да положат и още едно усилие, за да могат да правят нещата, които са правили преди 5, 10 или 15 години. Трябва да следят своята простата, защото е доказано, че половината мъже имат проблем с нея.

А простатата е един от най-важните органи за всеки мъж. И превенцията трябва да е задължение.

Когато изменението на простата е резултат на така нареченото доброкачествено увеличение на простатата, няма никакво намаляване или промяна в сексуалната активност или функции на мъжа. Но с напредването на възрастта могат да се появят съпътстващи заболявания като високо кръвно налягане, атеросклероза, съдови заболявания, които влияят на сексуалната функция.

Уголемяването на простатата е най-често срещаният проблем и сигналите за него са много ясни - проблемно или невъзможно уриниране.

Не е тайна, че има и мъже, които се притесняват след появата на тези проблеми, дори някои ги крият от околните. Други пренебрегват тези симптоми. Но трябва да сме наясно, че така няма как да живеят пълноценно. Социалният ни живот със сигурност също ще пострада.

Вече има и по-дискретни начини, с които да установим дали се задават проблеми с простата ни. Не само дискретни, но и лесни. На един клик разстояние.

Всеки мъж може да отдели 2 минути, за да се тества онлайн.

Въпросникът е лесен, но в същото време дава много ценна информация за състоянието ни. Подходящ е за оценка както от общопрактикуващите лекари, така и от уролози, които проследяват провежданата терапия при мъже, които вече са диагностицирани.

В него са включени 8 въпроса, които ще дадат отговор дали имаме затруднения при уриниране, слаба струя, често уриниране и други.

Тестът онлайн може да предотврати и по-неприятни последици, тъй като може да се открие злокачествен тумор. При него симптомите не са по-различни от доброкачественото заболяване. А когато туморът е хванат в начален стадий, ракът на простата е лечим почти в 100% от случаите.

Prostenal® напомня: Бъди мъжът, който се грижи за собственото си здраве, който се наслаждава на пълния си потенциал и който може да твърди за себе си, че е „още във форма“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase