Снимка: istock

Усещане за стягане в главата, главоболие, преяждане, безсъние, апатия... Това са само част от симптомите, че стресът превзема живота ви. Да контролираш собствените си емоции е едно от най-трудните неща. Въпреки това, трябва да положим усилия, да намалим напрежението. Как?

Вгледайте се в безкрайни модели или така наречените фрактали – Те са навсякъде край нас, особено в природата. При фракталите, една и съща конфигурация се наблюдава в цялата структура, но на различни нива. Фрактали може да видите в черупките на ореха, скрежа по стъклата, паяжини, венчелистчетата на цветята и много други. Редица изследвания показват, че разглеждането на фрактали може да намали нивата на стрес с до 60%. Ето един пример за фрактали.

Храни срещу стрес – Както има храни, които могат да ни направят по-мудни, така има и такива, които са не само вкусни, но могат да ни помогнат срещу хроничния стрес. Повече за тях вижте тук.

Смейте се насила – Всеки може да се смее фалшиво. И въпреки че може да звучи глупаво, фалшивият смях спомага за синтеза на ендорфини. Когато се смеем се подобрява притокът на кислород към органите, кръвообращението, но и самата мисъл за смеха, ни прави по-спокойни.

Свежи растения край вас – Цветята могат също да бъдат нашия бърз начин да се справим с напрежението. Ето защо е добре да ги имаме близо до себе си. Те намаляват стреса, а това помага да балансираме и нивата на кръвното налягане и да повишим своите енергийни нива. А какво по-хубаво от любимите ни цветя, в ярки цветове и с невероятен аромат, нали?

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase