Снимка: Pixabay

От много отдавна диетолозите и медицинските специалисти по цял свят наричат солта "тихият убиец".

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва на възрастните да консумират по по-малко от 5 грама сол на ден за предотвратяване на хипертония, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, затлъстяване, диабет, някои видове рак и заболявания на костите, пишат от БГНЕС.

"Намаляването на приема на сол е определено като една от най-рентабилните мерки, които страните могат да предприемат за подобряване на здравните резултати на населението", заяви организацията. Около 2,5 милиона смъртни случая, добави тя, могат да бъдат предотвратени всяка година, ако световната консумация на сол бъде намалена до препоръчителното ниво.

Организацията препоръчва пет стъпки за намаляване на консумацията на сол.

Използвайте по-малко сол, докато готвите и след известно време ще свикнете с не особено соления вкус. За да придадете аромат на ястията си, използвайте различни подправки като копър, магданоз, лимон и чесън.

Дръжте солниците и солените сосове далеч от масата, за да предотвратите изкушението и да спрете децата да развият навика.

Когато купувате готови храни, прочетете етикета и се уверете, че съдържат само малки количества сол.

Преди да консумирате храна като кисели краставички, консерви, маслини и сирене, ги измийте под течаща вода.

Яжте повече пресни зеленчуци и плодове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase