Снимка: istock

Измерването на кръвното налягане трябва да се случва редовно, дори да нямате отклонения или заболявания, свързани с неговите стойности. Дори вашите стойности да са напълно нормални е нужно да проверявате нивата му, за да сте сигурни, че не са настъпили изменения. Високото кръвно налягане невинаги има симптоми, заради което го наричат „тихият убиец“ заедно с диабета.

Според новите проучвания, всеки човек с кръвно налягане над 130/ 80 е хипертоник. Стойностите на нормалното кръвно налягане не са се променили. Те все още са 120/ 80. Първото число показва систоличното кръвно налягане (показва налягането, което кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове, когато сърцето бие), а второто – диастоличното (показва налягането между ударите на сърцето).

Защо е важно да сме в течение на стойностите на кръвното си налягане? Ето 3 причини да го измервате редовно.

Високото кръвно налягане обикновено не причинява симптоми

Ако мислите, че нещо ще ви заболи, когато кръвното ви се вдигне, грешите. Една от причините да наричат хипертонията и диабета „тихите убийци“ е именно защото в много от случаите не се проявяват особени симптоми, по които да разберете, че нещо не е наред. Често пациентите разбират, че имат това страдание, когато са налице косвени поражения в други органи и системи заради ненавременно лечение.

Хипертонията уврежда други органи, ако не бъде лекувана

Високото кръвно налягане е рисков фактор за различни органи и системи, различни от сърцето. То е прекият засегнат от високите му стойности, но не единственият. От неконтролираното високо кръвно налягане могат да пострадат сериозно органи от жизненоважно значение, например бъбреци и мозък, чиито увреждания застрашават живота.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase