Снимка: БГНЕС

До година и половина може да имаме и родно лекарство срещу коронавируса. Българска компания създаде лекарствена молекула срещу COVID-19.

"Тя от 50 мг в момента, от нея взимаме някакво количество, в зависимост от тестовете, и се изпращат, за да може да бъдат валидирани през най-известните лаборатории в света. В случая - "Thermo Fisher" и "Eurofins" валидираха тези резултати за нас, като аутсорсинг в случая. Ние си плащаме за конкретната услуга и те го правят", коментира Димитър Димитров - съосновател и изпълнителен директор на българската компания "Micar Innovation", отговорна за направата на молекулата, пред Bulgaria ON AIR.

Той разясни, че валидацията на ново лекарствено средство в независима изследователска организация е задължителна.

"За Ковид-19 най-оптимистичния срок е година и половина", каза Димитров. Необходими са: голяма инвестиция, екип, синтезиране на молекулата, като последното изисква между 6 и 10 седмици.

"Процесът, стандартно за всяко едно лекарство, в случая на този етап както е - следващият етап е тестване при животни, след което минава при фаза 1 при хора, фаза 2, фаза 3 и чак тогава отива на пазара. Стандартно в "Nature" - научното списание - срокът е между 6 и 8 години, в зависимост от болестта, в зависимост от много други фактори", отбеляза Димитър Димитров.

Дори при съкращаването на тези процеси, най-ранният срок за лекарствената молекула срещу Ковид-19 остава година и половина.

"За съжаление все още няма пряко обаждане за това, че правителството ще помогне", каза Димитров относно възможността правителството да помогне със средства.

Той посочи, че Ковид-19 е обявен от Световната здравна организация за епидемия, като разглежда дали да не премине в статута на пандемия. Съответно от организацията са дадени препоръки на лекарствените агенции в Европа и САЩ за по-бързо разглеждане на апликациите в предклинична фаза относно Ковид-19.

Димитров обясни, че компанията "Micar Innovation" е основана преди четири години. През това време те са стартирали от нулата и са решили, че могат да направят пробив в откриването на лекарствени молекули.

"Ние оптимизирахме целия процес. Всяка една лекарствена молекула, вместо да я правим между 1 и 3 години, я правим от 2 до 8 седмици", заяви той.

Как действа молекулата? Какви са нейните съставки?

"Това е една конкретна молекула, химическо съединение, с определена структура. Тя е една в случая. Целта е да направим така, че да въздействаме върху SSR-5 и SSR-7. Това са протеини, които са отговорни. SSR-5 е отговорен за СПИНА, SSR-7 е отговорен за метастазите в рака", посочи изпълнителният директор на компания.

Все още не е изяснено каква ще бъде необходимата дозировка, за да има ефект от лекарството.

Димитър Димитров отбеляза, че компанията "Micar Innovation" е позната на световно ниво. От гледна точка на необходимата техника, тя не се нуждае от допълнителна помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase