Снимка: БГНЕС
fallback

Честата употребата на газирани напитки сред възрастните увеличава риска от нарушения на липидния метаболизъм, показва проучване, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация.

Учени от университета Тъфтс откриха, че хората, които консумират газирана вода всеки ден, имат 98 процента по-висок риск от развитие на една от възможностите за дислипидемия – понижаване на нивата на липопротеин с висока плътност или "добър холестерол" от тези, които пият газирани напитки много по-рядко. Също така е по-вероятно те да се окажат с висок общ холестерол след години.

Учените са стигнали до това заключение, наблюдавайки участници в експеримента на средна възраст в продължение на дванадесет години, предаде БГНЕС.

"Резултатите показаха, че честата консумация на подсладени или газирани напитки – сода, лимонада или плодов сок – с възрастта може да допринесе за появата на нарушения в липидния метаболизъм. Въз основа на това има смисъл да спрем консумацията им, за да поддържаме здравословен холестерол в кръвта си", отбелязва един от авторите на изследването Никола Маккеоне.

Диетолозите препоръчват да утоляваме жаждата си с обикновена вода и да консумираме пресни плодове вместо плодови сокове

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 9Да но тя е химия която ни изгражда и не е вредна за тялото, а жизненоважна. Дори алкохолът има в състава си вода. Въпросът както винаги е в мярката. Много ядене и пиене едновременно е вредно независимо дали се пие вода или друга напитка. проблемът е че ни агитират да ядем и да пием газирано едновременно. - храната е по - вкусна с кока- кола. Това е най - големият ужас за стомаха.

11

Анонимен

преди 4 години

защо се продава? Защото някой ще загуби бизнес за милиарди. Също като с цигарите. А че газираното е вредно е истина. Аз съм пример, защото вече от една година не пия газирани напитки, защото стомахът ми се повреди, и се чувствам много по - добре. Докато пиех получавах често стомашни кризи придружени с ужасни болки. Поне това вече го няма. Така че не апелирам да се откажете но поне да намалите консумацията.

10

Е като е вреднио

преди 4 години

Е като е вредно ,защо се продава?Е тва не мога да разбера ?то и натуралните сокове в мрежата са вредни ..Истината е в компота на баба :)

fallback