Снимка: istock

Искаме да имаме здрави и бели зъби и дъхът ни да е свеж. За да постигнем това, трябва да почистваме редовно зъбите си с четка и паста, да ги четкаме в продължение на 2-3 минути, да почистваме езика си, да ползваме конци за зъби, интрадентални четки, вода за уста. Но дали е достатъчно? Това е част от ежедневната рутина, но трябва да знаем, че много от любимите ни храни и напитки могат да навредят на зъбите ни. Вижте някои от тях.

Сушени плодове

Вкусни са, но все едно ядете желирани бонбони. Те са лепкави, с високо съдържание на захари и се задържат лесно в междузъбните пространства, в малки кариеси. Ако все пак сте любители на сушените плодове, избирайте такива, които не са допълнително овкусени.

Сокове

Подобно на газираните напитки, соковете в кутия съдържат добавена захар, киселини. Това не само вреди на зъбния емайл, но захарта подхранва вредните бактерии в устната кухина, причиняващи кариеси и лош дъх.

Кетчуп, лютеница, доматен сос за паста

Вкусни са, но съдържат повече захари, киселини, които увреждат зъбите, ако ги консумирате често. Също така, ако се стремите да имате бяла усмивка, избягвайте консумацията на тези храни, тъй като без да осъзнавате те променят цвета на зъбите ви с течение на времето. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase