Снимка: БГНЕС, архив
fallback

Над 1700 граждани са се подписали досега в петиция за създаване на институт за имунотерапия и имунопрофилактика и възстановяване на онкоболни. Идеята е на доц. Влади Манев, първият дипломиран имунолог у нас.

Той поясни, че идеята има подкрепата и на националните консултанти, но ще са необходими още подписи, за да може петицията да бъде внесена в парламента и да се гласува бюджет, за да се разкрие такава структура.

"Съществуват два проблема. Когато се започва химиотерапията, е необходимо да се подготви организмът, за да се запази имунната му система. В един такъв институт предвиждаме да има клиники, които ще се занимават с подготовката на хората. Когато започне химиотерапията и възникнат противопоказания, трябва да има къде пациентът да бъде възстановен. И още – когато приключи химиотерапията или друга съвременна терапия, е необходима бързо да бъде възстановена имунната система, за да не възникват рецидиви“, обясни той пред БНР.

По думите на доц. Влади Манев, за да започне такава дейност, ще бъде необходима стартова сума между 5 и 10 млн. евро.

Имунологът подчерта, че българите сме единствените в Европейския съюз, които най-много боледуваме и най-много умираме от рак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Waffen SS

преди 4 години

""По думите на доц. Влади Манев, за да започне такава дейност, ще бъде необходима стартова сума между 5 и 10 млн. евро.""Тази сума е смешно малка, та сигурно едната гума на хипотетичните изтребители,които платихме авансово сигурно струва повече.

2

Анонимен

преди 4 години

Съгласна съм и гласувам с двете ръце за номер 1 с уточнението ,че здравеопазването ме е в колабс просто не същества.

1

Анонимен

преди 4 години

Държава, в която здравеопазването е в колапс, ще открива нови институти за развиващи се и модерни направления в медицината?!?Първо да се оправим с традиционната медицина, после ще мислим и за наука...

fallback