Pexels

В сезона на вирусите и настинките, хранителният режим е много важен, за да може имунната система да работи правилно. Когато тя е претоварена, човек няма тонус и се разболява по-лесно. Основната причина за това е възпалението в тялото.

„Един от начините да помогнете на имунната система, която е претоварена, е да се храните чрез добре балансирана, здравословна диета“. Това коментира пред Еverydayhealth ревматологът Моника Пиецик. И дава пример с това, че пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни и качествените млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, са най-добрият избор за силен имунитет през зимата.

Рискови групи

Децата, бременните и възрастните с автоимунни и други заболявания като ревматоиден и псориатичен артрит, тиреоид на Хашимото, множествена склероза, лупус и други, се разболяват най-често през този сезон. Особено при втората група, имунната система работи срещу здравите тъкани и клетки в организма, което води до грип и настинки по-често от обичайното за други хора.

Освен витамините и добавките, които личните лекари изписват на малки и големи за подобряване на имунната система, има и редица противовъзпалителни храни, които може да включим в менюто си. Те могат да елиминират или намалят възпалението, с което се усеща облекчение и вирусите стоят надалеч.

Джинджифил

Джинджифил, лимон и мед. Това е идеалната комбинация, с която да насърчите работата на имунната система. Коренът има леко пиперлив, а за някои дори странен вкус, но върши чудеса в грипния сезон. Фитонутриентите в джинджифила са полезни при хора с автоимунни заболявания, показва доклад на списание „Arthritis“ от 2014 г.

Както при хора с хронични заболявания, така и при здрави, настърганият на ситно джинджифил, смесен с прясно изцеден сок от лимон и подсладен с мед, облекчава болките в гърлото и го загрява. Той елиминира възпалението и предотвратява по-сериозно боледуване.

Все пак, добре е да знаете, че джинджифилът трябва да се приема в малки дози (до едно парче колкото половината на показалеца на ден). Той може да разреди кръвта, затова някои хора трябва да се консултират с лекуващия лекар преди да го използват.

Бобени култури

Много диети и режими на хранене не препоръчват яденето на боб, защото той е пълен с повече въглехидрати, но все пак той трябва да присъства на масата ни през зимата. Причината е, че е изключително добра противовъзпалителнахрана и ценен източник на протеини, които изграждат клетките и поддържат имунната система.

Някои видове фасул и други бобови култури са богати на фолиева киселина и витамини от група В. Освен това съдържат калий, магнезий и фибри, обяснява д-р Ким Ларсън, говорител на Академията по хранене и диететика в САЩ.

Още за храните, които да ядете за по-силен имунитет, четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase