Снимка: Ройтерс
fallback

Повече от осемдесет процента от подрастващите по света нямат достатъчна физическа активност. Липсата на активност се забелязва повече при момичетата, според доклад на Световната здравна организация /СЗО/, съобщават от Франс Прес и ТАСС.

За подобряване на здравето и предотвратяването на най- различни заболявания, експертите препоръчват най- малко един час физическа активност на ден.

За периода от 2001г. до 2016г. е изследвана физическата активност на 11-17 годишните от 146 страни. В проучването са включени 1,5 милиона ученици.

През 2001г. в световен мащаб 82,5 на сто от учениците не спазват препоръките на СЗО, а през 2016г. стават 81 процента.

Развитието на електрониката е сред главните причини за обездвижването на юношите. Децата все повече се застояват пред екраните на телевизорите и компютрите, което води до обездвижване.

Тийнейджърите от Бангладеш са на първо място по изпълняване на препоръките на СЗО.Други сред най- изпълнителните в класацията са от Словакия, Ирландия, САЩ и България. На последно място в класацията са подрастващите от Република Корея.

В световен мащаб физическата активност при момчетата ръсте, като от 2001г. до 2016г. е нараснала с 2%. При момичетата, обаче, тези числа си остават непроменени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 години

Занимания с личен треньор за красота и за поддържане на добра форма преди 10 ноември, при това без да плащат, е услуга за "по-равните" и за членовете на техните семейства. Те са имали достъп до зали с уреди. Също и до определени плувни басейни.Простосмъртните по-трудно са се уреждали да плуват в закрит басейн, не че е било невъзможно.

7

И преди промените

преди 4 години

е било възможно да се спортува за здраве и красота срещу заплащане.Поне в София, на стадион "В.Левски", в зала за художествена гимнастика, между 16.00 и 19.00 ч. в делничните дни са сформирали групи от жени и девойки, които под музикален съпровод на пиано и под ръководството на треньорка са изпълнявали упражнения за стройна фигура. Месечната такса е била 10 лв, като всяка група е имала по три часа седмично, в три различни дена. Преди 1980 г- таксата е била 7 лв.Знам тези неща от леля си.

6

До №3 (11)

преди 4 години

Ти фитнес залите не ги ли считаш за физкултурни салони?В тях всеки може да отиде и с личен треньор да прави упражнения, които са най-подходящи за него.По-рано какво им беше хубавото на физкулт.салоните?Освен като учащ в час по физическо възпитание, можеш да припариш в такъв салон, само ако са те одобрили да тренираш определен вид спорт.Целта беше да подбират бъдещи професионални спортисти, а не да предоставят салона за поддръжка на физическата форма на хора,които не са няма да бъдат спортисти

fallback