Снимка: istock

Нахутът, наричан у нас още леблебия, е една от най-древните бобови култури, познати на цивилизацията от хилядолетия. Още през неолитната епоха нахутът е бил източник на фибри, здравословни мазнини, въглехидрати и множество витамини и минерали. Той е много богат и на протеини, заради което в кухнята на някои народи се използва като успешен заместител на месото.

Нахутът има множество ползи за здравето на организма. Той би могъл да е част от диетата ви за отслабване и контролиране на кръвната захар с цел превенция на затлъстяване и диабет.

Ако ядете по една чаша варен нахут на ден, в тялото ви ще настъпят много промени, всички в положителна посока.

Отслабване

Протеините и фибрите в нахута се метаболизират по-бавно, което дава енергия и усещане за ситост дълго време. Те намаляват апетита и ускоряват изгарянето на мазнини.

За по-здрави кости

Леблебията е прекрасен източник на манган, калций, желязо, магнезий, цинк и витамини К и А. Цялата тази вълшебна комбинация е важна за растежа и изграждането на костното вещество в организма, както и за синтеза на колаген.

За по-красива кожа

В нахута се съдържат още витамини Е и С, които са важни антиоксиданти за кожата. Те стимулират регенерацията на клетките, премахват фините линии и изглаждат бръчките, предпазват кожата от увреждания.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase