Снимка: Istock

Кола, сода, с плодов вкус или пък обещаващи ни внезапно възвръщане на енергийните нива... Газираните подсладени напитки, ежедневно присъстват в менюто на много хора. За съжаление, те не влизат в списъка на здравословните, които е добре да консумираме и то неслучайно. Обмисляли ли сте някога да ограничите или да спрете тяхната консумация? Ето какво се случва в тялото, когато го направим.

По-здрави зъби

Газираните напитки предизвикват ерозия на зъбния емайл, което увеличава и риска от кариеси. Не забравяйте, че те съдържат много захари, подсладители, а някои от тях дори променят белотата на усмивката ни.

Сърцето ви ще ви благодари

Ако искате да се погрижите за здравето на сърцето си, намалете или спрете консумацията на газирани напитки. Редица проучвания доказват, че те могат значително да повишат риска от сърдечносъдови заболявания.

Намалява се рискът от главоболие

За неговата поява обикновено посочваме месечния цикъл, стреса. Но дори не предполагаме, че любимата газирана напитка също може да го провокира. Виновник за това е аспартамът, подсладителите, които се съдържат в много от тях. Според учени, изкуствените подсладители могат да повишат риска не само от главоболие, но и от безсъние.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase