fallback

Заплатите на медицинските сестри у нас са нереално ниски. Това каза урологът д-р Петър Антонов за "Денят ON AIR".

По думите му през годините този проблем е бил  подценяван, а в настоящето медицинска сестра е отговорна и тежка професия.

"В Румъния например един лекар получава около 3000 евро заплата и тя не е зависима от клиничните пътеки, операциите, които той извършва. Доскоро се сравнявахме с Румъния, но понастоящем е факт, че здравеопазването във финансов аспект там е решенo доста по-държавнически, отколкото у нас", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му колкото и да са парите за здравеопазване, когато нивото на профилактиката е ниско, те няма да стигат никога.

"За съжаление здравната култура на българина е на високо ниво, но в интернет пространството. Истинската здравна култура изисква да се отиде на лекар за изписване на рецепта, а не самолечение", посочи урологът.

Според него, за съжаление, темата за мъжкото здраве е тема табу при силния пол, а това рефлектирало върху подценяването на проблема.

"Ключът към успеха е ранната диагностика, онкологичните заболявания в световен мащаб се увеличават", допълни още той.

Скринингът за простатен рак се препоръчва един път годишно за мъжете над 45 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

От 5

преди 4 години

Всеки ден работя с такива хора,всеки от нас работи с такива хора и накрая как да отидеш на доктор!? Ами,че те като ме налапат ще източат всички здравни пътечки,допълнителните фондове и най-накрая ще направят услугана семейството ми - давайки им визитка на правилната погребална агенция.

5

От 5

преди 4 години

Така е в абсолютно всички сфери-например образованието-университети повече от студентите,студенти едвам разбиращи български стават новите доктори при това тук(защото въпреки дипломата никой не ги иска там от където идват),инженери,които не могат да си сменят ел.ключа във вкъщи,компютърни специалисти гледащи като теле пред монитор,мързящи ги да прочетат и 2 реда документация сами,гледащи да се скатават по време на курсовете(в работно вр.),но пък искащи по 10хил.месечна заплата(щото щели да избяга

4

До 4

преди 4 години

В здравната ни с-*** проблема е най-болезнено видим,но истината е само една-народът изпростява програсивно(и не само тук).Това е световна политика - по-глупави хора и по-лесни за управление.И вече се виждат ефектите на тази политика,всички са ламнали за пари,коли,апартаменти(о да,квадрата в София е не случайно 1200евро) и вече никой не мисли за другия,няма го и екипното мислене(защото вълк единак не може да промени много,но глутница вълци могат),няма го и семейството,за религията да не говорим.

fallback