Учени от университета на Куинсланд установиха, че дори малката консумация на алкохол по време на бременността може да увеличи риска от диабет за бебето, съобщава БТА, позовавайки се на в. "Mirror".
Независимо какъв е специалният повод - честване на сватба или рожден ден, някои бременни изпиват една-две чаши шампанско. Макар на пръв потлед това да изглежда безвредно, резултатите от ново изследване сочат тъкмо обратното.
В рамките на изследването с плъхове специалистите имитирали консумация на алкохол по специални поводи по време на бременността и проследили ефекта върху потомството. Резултатите показали, че когато концентрацията на алкохола в кръвта на майката е дори само 0,05 процента, малките й от мъжки пол са с по-високи от нормалните нива на инсулин и в резултат почти са станали диабетици.
Колкото и да е странно, ефектът е наблюдаван единствено у потомството от мъжки пол. Макар причината за това да е неизвестна, учените отбелязват, че по време на бременността плацентата може да се приспособи по различен начин към пренаталния стрес в зависимост от това дали фетусът е от мъжки или женски пол. Това може да повлияе върху растежа и развитието.
Все пак ще са нужни нови изследвания, които да потвърдат, че констатираното с гризачите се отнася и за хората.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
4
Анонимен
преди 4 годинисега ми се изясни що българите сме толкова дефектни.
3
Анонимен
преди 4 годиниУчените са склонни всичко да установят - зависи кой и колко им плаща.Всяка глупост трябва да има граници. Включително и тази.
2
Коко
преди 4 годиниСигурно е опасно. Една позната преди години бременна пиеше вино, пушеше. Детето в момента втори клас на момче не прилича. Едни букли китките наопаки.. а и още се напикава