Снимка: pixabay
fallback

Очаква се всеки втори да е с наднормено тегло след 5 години, в момента 40% от хората над 18 години в света са със затлъстяване, каза проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница.

По думите му проблемът е по-голям при жените, отколкото при мъжете, а България се нарежда на едно от първите места по показателите за наднормено тегло и затлъстяване. Сред българките 32 на сто са с наднормено тегло, посочи проф. Каменов.

Индексът на телесна маса е обективен критерий, който показва дали човек страда от затлъстяване, но не само теглото е важно за определяне на това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване, каза доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в същата болница.

Лекарят обясни, че разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и др. също е от съществено значение. Ако обиколката на талията при мъжете е над 102 см и над 88 см при жените, се приема, че има повишен риск от развитието на хронични заболявания.

Усложненията, които може да настъпят вследствие на затлъстяването, са сънна апнея, дислипидемия, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, тумори, остеоартрит, депресия и др. Рискът от развитие на усложнения намалява значително, ако телесното тегло се редуцира поне с 5 на сто, каза още доц. Попиванов, цитиран от БТА.

Затлъстяването може да се коригира, но към болестта трябва да се подхожда мултифакторно, каза Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница.

Терапията трябва да включва физически упражнения, промяна в начина на живот, в начина на хранене, а когато се налага, се включват медикаменти или бариатрична хирургия, обясни доц. Темелкова.

Лекарят подчерта, че в страната ни има регистрирани три медикамента за намаляване на теглото. Няма универсална диета, каза още тя и уточни, че липсата на яйца и мляко в храненето на веганите крие рискове за в бъдеще. Четири-пет парченца френски сирена и чаша червено вино набавят нужното количество калории за деня, подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Анонимен

преди 4 години

Значи ще стане: Докторе, колко трябва да съм висока за тези килограми? -около 4,25метра!!

69

Анонимен

преди 4 години

Народа си плюска. Факт. На всички празници се говори само за цени на месо, свинско, яйца, салатата.....ужасно. Всички деца са злояди според българина. Тази година на морето, едно видимо дебеличко детенце си взима чиния, а майка му казва, да си вземе по-голяма. Онемях! На закуска препълнена чиния с пържени филии и половин кг. сирене. Е изядох го, майка и син. Манталитет, възпитание, култура. Защо няма дебели богати милионери. Или поне аз не знам.

68

Анонимен

преди 4 години

"Четири-пет парченца френски сирена и чаша червено вино набавят нужното количество калории за деня, подчерта тя."А? Ааааа! Какви са тия парченца? :) От по половин килограм ли? 270 ккал за 100 грама сирене. Аз в момента ям по 3300-3500 ккал(активно тренирам) с тегло от скромните 86кг и бавно покачвам(2кг на месец). Обикновен мъж има нужда от поне 2400 ккал за поддържане на 75кг. Жена има нужда от 1800ккал за да поддържа тегло от около 55-60кг. Успех със 10гр сирене

fallback