Снимка: istock

По-здрави кости, намален риск от хемороиди и камъни в жлъчката... Това са само част от ползите за нашето здраве от редовната консумация на ябълки. Не е никак случайна приказката за едната ябълка на ден. Сочните плодове, които обичаме да хапваме така, да добавяме към десерти, смутита, здравословни закуски са изключително полезни и заслужават нашето специално внимание. Вижте защо.

Подобряват здравето на мозъка

Когато консумираме ябълки, в мозъка ни се увеличава синтеза на невротрансмитер наречен ацетилхолин. Той е пряко свързан с по-добра концентрация, разрешаване на проблеми и процесите на запомняне.

Намалява се рискът от деменция и диабет

Сочните плодове съдържат важни хранителни вещества, които предпазват организма от оксидативния стрес, което е причината за развитието на заболявания като деменция и болестта на Алцхаймер.

Също така, редовната им консумация намалява риска от инсулт. Ябълките ни осигуряват полифеноли, които дори могат да намалят нивата на кръвната захар, да стимулират отделянето на инсулин, като това намалява риска от диабет, но плодовете са полезни и за пациенти, които имат това заболяване.

Повлиява добре нивата на холестерола

Още една причина да хапвате всеки ден по една ябълка е това, че фибрите в нея не само благоприятстват храносмилането, но могат естествено да понижат нивата на „лошия“ холестерол и да повишат нивата на „добрия“.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase