Повече от 60% от смъртността в страната ни се дължи на сърдечно-съдовите заболявания. Едно от най-срещаните е атеросклерозата, поясни проф. Лъчезар Гроздински в "България сутрин".

Атеросклерозата е заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма. Стените на кръвоносните съдове стават по-дебели и по-твърди.

"Атеросклерозата е много коварно заболяване. Протича безсимптомно дълго време. Може първото оплакване да е инфаркт или инсулт", каза проф. Гроздински.

Той допълни, че заболяването може да доведе и до смърт.

"Българинът е доста информиран. Добрата новина е, че през последните десетилетия има бум на възможности за диагностика и ранно лечение на атеросклерозата. Това е изключително ценно", заяви проф. Гроздински пред Bulgaria ON AIR.

Като рискови фактори за заболяването той посочи захарния диабет, високото кръвно налягане, повишения холестерол, тютюнопушенето и стреса.

Гроздински допълни, че рисковата възраст за болестта по принцип е над 50 години, особено ако човек има генетична предразположеност. Той призова хората да си правят изследвания своевременно, за да могат да се предотвратят усложнения на по-късен етап.

"От човека зависи неговото здраве - от начина му на живот и да се опита да лекува рисковите фактори", категоричен бе професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase