Снимка: Pixabay
fallback

Промяната на времето от топло към студено може да доведе до депресивни състояния, това обясни пред агенция "Фокус" психотерапевтът Миро Рахнев. Той обясни, че ако не сме успели да осъществим планираното до момента, това може да генерира усещане за нереализираност, разочарование и апатия, които са причина за възникване на депресивно състояние.

"Важно е да разберем какво причинява тези негативни настроения и какъв е механизмът за възникване на сезонните депресивни състояния. Едната причина може да се крие в хормоналния дисбаланс – т.нар. "вътрешен часовник", който урегулира денонощния цикъл и времето за това кога да спим или кога да бодърстваме, кога да се храним, кога да бъдем активни и т.н. През есента, с намаляване интензитета на слънчевото греене, има промяна в естествения ритъм на организма, а това води до спад и депресивно състояние. Втората причина може да бъде наследствеността –генетичният фактор. Възможно е влошаването на емоционалното състояние на човека да се дължи на това, които е взел като дар от своите родители. Примерно, по-нестабилната психика може да се окаже доста по-податлива на сезонните промени. Също така, може да се каже, че на есенна депресия са подложени по-често дамите, но това е свързано с различни фактори, сред които е и месечният цикъл", обясни още психотерапевтът.

Според него, фактор, който не бива да бъде пренебрегван, е недостигът на серотонин – т.нар. "хормон на щастието".

"Смяната на сезоните и промените в организма ни, в съответствие с намаляване на слънчевата светлина, е напълно нормално да намалят хормоналния фон в нашето тяло и ние да се почувстваме по-апатични", допълни Рахнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 4 години

Сезонът на тиквите продължава вече 10 години.

13

Анонимен

преди 4 години

До АнонименВеднъж кажат пролетна умора а после есенна депресия, а смяната си е разнообразие!

12

Анонимен

преди 4 години

Не е вярно това. Всеки сезон е интересен,защото едно и също време писва.

fallback