Снимка: pexels

Есента наближава, а с нея и сезонът на много плодове и зеленчуци. Гроздето е едно от тях. То е един от най-сочните и сладки плодове, които мнозина обожават. Но то заслужава специално място на трапезата ни по-често не само заради вкуса си, но и заради многобройните ползи за здравето, които има. Ето някои от тях.

Гроздето помага в контрола на теглото

Въпреки сладостта си, гроздето е с нисък гликемичен индекс и малко калории. Освен това в него се съдържат много антиоксиданти, някои от които действат като ускорители на метаболизма. В една чаша грозде се съдържат приблизително 100 калории.

Гроздето е много добър източник на витамин К и С

Витамин С е мощен антиоксидант, който подобрява оздравителните процеси в клетките на тялото и помага за абсорбирането на желязо, което е важно за жените. Витамин К пък заздравява костите и подобрява тяхната плътност. В гроздето се съдържат диетични фибри, протеини, витамини от група В, калий, мед, манган. Този плод не съдържа никакви растителни мазнини. В 1 чаша се съдържат само 27 грама въглехидрати.

Гроздето е плод с противовъзпалителни свойства

Както всички други плодове и зеленчуци, съдържащи антиоксиданти, така и гроздето има противовъзпалителни свойства, които предпазват клетъчните мембрани от различни увреждания. Консумацията на 1-2 чаши грозде на ден намалява възпалителните процеси в клетките и предпазва тъканите от влиянието на различни химични вещества от външната среда, както и това на свободните радикали в тялото.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase