Снимка: Pixabay
fallback

Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на глюкозата в кръвта потиска развитието на някои видове рак, съобщи сайтът MedicalXpress.

В рамките на изследването лабораторни мишки, засегнати от белодробен рак, преминали на кетогенна (нисковъглехидратна) диета с високо съдържание на мазнини и средно съдържание на протеини. У гризачите освен това били инжектирани препарати, които намаляват нивото на кръвната захар. Резултатите показали, че това попречило на развитието на плоскоклетъчен карцином, макар да не намалило размерите на раковите образувания.

Учените изследвали също нивото на кръвната захар у 192-ма пациенти, засегнати от плоскоклетъчен рак на белите дробове или хранопровода, както и у 120 пациенти, засегнати от белодробен аденокарцином. Сред пациентите от първата група била открита взаимовръзка между високото ниво на кръвната захар и по-лошия им шанс за оцеляване.

По думите на специалистите, контролът на кръвната захар е нов метод за потискане растежа на ракови клетки. Методът не води до директното им унищожаване, но дава възможност ракът да се превърне в хронично заболяване.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

Раковите клетки се хранят само и единствено с глюкоза. Усвояват я 10 пъти по-добре от нормалните клетки. За сметка на това раковите клетки нямат рецептори за усвояване на кетоните, които се получават при разграждането на мазнините. С две думи, ако не консумираш въглехидрати, рака гладува и се свива. Част от излишните протеини в тялото могат да се превърнат в глюкоза за мозъка, и затова те се препоръчват при нисковъглехидратните диети. Естествено в умерени количества.

10

до Ктарун

преди 4 години

Явно си останал със знанията си по биология от 6-ти клас. Прочети статията още веднъж и се поинтересувай какво е кетогенната диета. Това е начинът на хранене, който са имали хората преди създаването на селското стопанство. Когато мозъкът (както и всички останали тъкани) не ползват глюкоза, започват да използват кетони, които са много по-чист източник на енергия. По-голямата част от болестите в днешно време са от високото ниво на захар в кръвта.

9

Анонимен

преди 4 години

Журналята, пак сте закъснели. Това е известно на науката от много години.

fallback