Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Нов щадящ метод за лечение на миомни възли предлагат вече у нас. Миомите са най-разпространеното доброкачествено образувание сред жените. Методът се нарича емболизация, а повече за него разказа д-р Ивета Ташева, началник на клиника по инвазивна кардиология.

"Това е процедура, която е известна от над 30 години. Първият път е направена по спешност на родилка след цезарово сечение. Емболизацията означава запушване на артериите, които хранят матката. В годините този метод е станал средство за лечение и на хронично кървене, каквито се появяват при миомните възли", обясни д-р Ташева пред Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно още, че по време на процедурата пациентката е в абсолютно съзнание, влиза се през брахиалната артерия над лакътя, стига се до двете утеринни артерии, където се поставят микрочастици, запушващи артерията. Те намаляват обема на миомните възли и клиничната симптоматика. Самата процедура отнема около един час.

При 80% от жените интервенцията е успешна, а при другите 20% се налага повторна процедура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 4 години

Не позната. Жената беше подложена на това. Вярно, сериозен дискомфорт, направо си болки, но пък по - добре ли е да ти отворят тялото и да ти изрежат и яйчниците покрай миомата? С огромните разрези и щети вътре и вън? Метода е за предпочитане пред всички други, които се използват в момента.

4

Башо Ташев

преди 4 години

То това не е кой знае колко нова процедура но една позната се подложи и каза че след нея периодът е аадски болезнен.

3

Анонимен

преди 4 години

Интересното е, че за да запушат артерия в матката влизат през лакътя... Като че ли няма по - подходящи и близки за влизане места...

fallback