Снимка: istock

Храносмилането е сложен процес, който изисква прецизен баланс на ензимите, които отговарят за разграждането на отделните хранителни вещества. Когато някой от ензимите не е в достатъчно количество, настъпват смущения, неразположения, подуване, газове, диария, запек и затруднения в усвояването на отделните микронутриенти.

Кои храни по кое време на деня да се консумират?
 
За да подпомогнем синтеза на ензимите, е добре да наблегнем на някои храни, които съдържат в себе си естествени храносмилателни ензими. Ето кои са те.
 
Банани
 
Бананите съдържат ензимите амилаза и малтаза. Те участват в разграждането и усвояването на сложните въглехидрати. По този начин те се разпадат на по-лесно усвояеми прости захари. Освен това бананите са и много богати на калий и фибри, които също подпомагат храносмилането.
 
Кефир
 
Ферментиралата напитка съдържа ензимите липаза, лактаза и протеаза, които участват в разграждането съответно на мазнини, млечни и месни протеини.
 
Авокадо
 
Авокадото съдържа липаза, която прави усвояването на мазнините по-лесно, тъй като ги разгражда до по-малки молекули. Полезните мазнини в авокадото намаляват локалните възпаления в тъканите и подобряват метаболитните процеси.

Останалите храни вижте в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase