Снимка: istock
fallback

Напълняването не е приятно, особено натрупването на мазнини на определени места. Не можем да контролираме къде тялото ни е склонно да увеличава сантиметрите си, защото това е генетично предопределен процес. Когато обаче мазнините започнат да се трупат предимно около талията, това може да е сигнал за настъпил хормонален проблем или дисбаланс.

 
Коремните мазнини са един от най-проблемните типове мазнинно натрупване в тялото, които могат да предизвикат много други здравословни проблеми.
 
Кои са симптомите, че трупането на коремни мазнини е причинено от хормонален дисбаланс?
 
Талията ви се увеличава, а вие се храните правилно
 
Когато нивата на инсулин в кръвта са прекалено високи, хормонът лептин, който отговаря за изпращането на сигнали за ситост до мозъка, също нараства. Това прави клетките в тялото все по-резистентни към инсулина, а гладът – все по-голям. С напредване на възрастта, особено при жените, резистентността се увеличава заради все по-голямата доминация на естрогена в тялото. Тази комбинация от хормонални колебания прави трупането на мазнини много лесно, най-вече около талията.
 
Гладът за сладко се увеличава
 
Инсулиновата резистентност може да има и още един страничен ефект – вълчи глад за сладкиши и десерти. Това отново се дължи на високите нива на лептин, които са следствие от инсулиновата резистентност.
 
Промени в настроението
 
Когато жените навлизат в пременопаузата и менопаузата, естествените нива на естроген варират. Това може да доведе до значителни резки промени в настроението, увеличаване на талията и цялостно напълняване.

Всички причини за натрупване на коремни мазнини вижте в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 4 години

"инсулиновата резистентност"Не можехте ли да го кажете на български?

2

То

преди 4 години

Важното Е да ти става х'анцунгът! Иначе човек не знае от какво ще надебелеее....Яж, пий и си носи новите дрехи.')

1

Диетолог

преди 4 години

Мазнините се трупат, когато си мързел чревоугодник!

fallback