Мазнините са част от нашето ежедневно хранене. Дори когато спазваме диета, не бива да ги изключваме от менюто си. Важно е да знаем, че има няколко вида мазнини. Кои са те? Това са наситени, ненаситени, трансмазнини и холестерол.
Някои от тях имат редица ползи за здравето, докато с други трябва да сме особено внимателни. Не бива да забравяме, че прекомерната консумация и на здравословни мазнини може да доведе до покачване на телесното тегло.
Какви са видовете мазнини и техните източници?
Наситени
Те се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания и високи нива на холестерол в кръвта. Обикновено, на стайна температура са в по-твърдо състояние.
Източници на наситени мазнини са масло, палмово масло, червено месо, пакетирани лакомства, млечни продукти и особено каймак на мляко, птиче месо с кожата, мас и други.
Ненаситени
Тези мазнини са важна част от здравословното хранене и спомагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и по-ниски нива на холестерол. Разделят се на два подвида – полиненаситени мазнини, които се намират в по-мазната риба, соево масло и бразилски орехи (класифицират се в две групи омега-3 и омега-6), и мононенаситени мазнини – зехтин, авокадо, кашу и други.
Трансмазнини
Повишават нивата на холестерола, увеличават риска от сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет тип II. Трансмазнините са частично хидрогенирани ненаситени мастни киселини, които се съдържат в сладките лакомства, шоколад, сосове, пържени храни, чипсове, вафли, банички, инстантни супи, маргарин и други.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
3
Анонимен
преди 4 годиниОзни ден, едно 17 годишно момиченце, се оптиваш, да ме накара да вярвам, че това, да ядеш по 800 кк на ден и да бягаш по 10 километра на ден, докато се блъскаш с "щугър фрии" редбули и взимаш витамини, защото просот не ядеш достатъчно е "новото нормално.Това създава много, ама много проблеми. Тоталната липса на всякакви мазнини, те прави слаб и елегантен, но също така слаб в тялото и главата.
2
Анонимен
преди 4 годиниИ сланината от кой вид е? Преди време се хранех уж ,,здравословно" - малко месо, никакви мазнотии, предимно плодове, зеленчуци и тумбака си растеше, а изследванията бяха лоши и най вече - холестерол! От 2 зими наблегнах на сланината и ограничих купените сладкиши! Преди последните изследвания 2-3 дни хапнах прилично количество сланина! Холестерола бе не просто в норма, а отлично! Кръвното 110/75. Доктора каза, че при всеки е различно!
1
бай ганю
преди 4 години*** до обяд папка сланинка а след обяд авокадо = на баланс до следващия ден