Снимка: Pexels
fallback

Свикнали сме да обелваме кората, ципата или кожата на определени плодове и зеленчуци, но се оказва, че това не е добра идея, защото те съдържат изключително концентрирано количество витамини, фибри, антиоксиданти, минерали. Ако искаме да приемем всички тези вещества, трябва да консумираме цели плодовете и зеленчуците, които иначе сме свикнали да белим. Кои са те?

Круши, праскови, сливи

Понякога обелките на тези плодове ни се струват прекалено мъхести или дебели. Затова предпочитаме да ги отстраним. В кожата на крушата например се съдържат най-много антиоксиданти – между 13 и 48%.

Ябълки и кайсии

В ябълките и кайсиите се съдържа голямо количество витамини С и А, както и неразтворими фибри. Тяхната концентрация е най-висока именно в кората.

Домати

Много хора не обичат ципата на доматите, затова я отстраняват без значение дали ядат доматите пресни или сготвени. Тя обаче е много богата на флавоноида нарингенин. Този антиоксидант има мощно противовъзпалително действие, затова не трябва да се лишаваме от него.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 4 години

Статия написана от любители на пестицидите....

6

Анонимен

преди 4 години

Орехите?

5

Анонимен

преди 4 години

дини. Сериозно. От кората на дебелокорите дини става чудесно сладко.

fallback