Снимка: istock

Наближаващото раждане има своите ранни признаци и сигнали, които могат да се появят часове, понякога дни преди същинския край на бременността. Те могат да варират от болки в долната част на корема до позиви за ходене по голяма нужда, които на пръв поглед нямат нищо общо с раждането. Ето защо често бременните жени невинаги разбират, че скоро ще започне раждането, докато не изтекат околоплодните води и не започнат болките в корема и таза. Преди тях има поредица от признаци, подсказващи наближаващото раждане.

Прехождащо проявление

Един от ранните сигнали на раждането е изпускането на слузест секрет от вагината. Това може да се случи няколко дни преди раждането. Слузестият секрет служи за предпазване от навлизане на инфекции към плода. Може да се появява през цялата бременност, заради което преди раждането майката може да не му обърне особено внимание.

Болка в ниската част на гърба

Появата на болка в кръста и основата на гръбнака, както и в таза, предвещава наближаващо раждане.

Контракции

За да е готово за раждането, тялото на майката започва да променя хормоните си в подготовката за изтласкването на плода. Това предизвиква ранна поява на леки спазми в корема, които впоследствие прерастват в контракции.

Позиви за ходене до тоалетна

Хормоналните промени в тялото предизвикват отпускане на гладката мускулатура в малкия таз. Това влияе и на червата. Ето защо може да се появи внезапен позив за ходене до тоалетната по голяма нужда, дори вече да сте ходили през този ден.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 1 седмица

Изпадането на сервикалната тапа и изтичането на водите... Но няма проблем, търсете топлата вода...

1

Дядо Георги

преди 1 седмица

Баба Пена имаше приложение на смартфона