Снимка: istock

Ако интимната гъбична инфекция е лесно разпознаваема заради сърбежа и зачервяването, които причинява, то важно е да се отбележи, че има далеч по-опасни болести, предавани по полов път, които дълго време нямат никакви симптоми. Това ги прави особено опасни, тъй като поразяват половата и свързаните с нея системи и могат да доведат до сериозни усложнения.

Често тези инфекции се диагностицират случайно при преглед по друг повод или вследствие на започната борба с безплодието.

Броят на нерегистрираните болни от различни заболявания, предавани по полов път, е много по-голям от този на регистрираните. Много хора предпочитат да останат анонимни заради различни стереотипи. Други дълго време не подозират, че имат някакво страдание, тъй като не посещават редовно профилактични прегледи при специалист.

Кои са опасните болести, предавани по полов път, които коварно поразяват заради безсимптомното си протичане?

Хламидия

Една от най-разпространените причини за безплодие сред младите полово активни хора, е хламидията. Инфекцията протича без никакви симптоми, а резултатът е нарушения във фалопиевите тръби, яйчниците, увеличен риск от извънматочна бременност, безплодие.

Гонорея

Гонорея се причинява от бактерията Neisseria gonorrhoeae. Това е втората по популярност болест, предавана по полов път, която протича без симптоми, докато заболяването не напредне и не се появят болка в коремната област, болка в малкия таз, хронично възпаление в малкия таз. Гонореята става все по-трудна за лечение, защото става по-резистентна към антибиотици в последните години.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase